Bedrijfspand verkopen of verhuren? Een energielabel is verplicht!
Als ondernemer moet je sinds 2015 rekening houden met belangrijke nieuwe regelgeving. Je dient namelijk een energielabel voor je bedrijfspand te bezitten. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport ziet erop toe dat je hieraan voldoet. Als je dit niet doet, kunnen er serieuze boetes volgen. Maar waarom zijn energielabels voor bedrijfspanden eigenlijk verplicht en wanneer moet je er een aanvragen?
Energiebesparende maatregelen
De overheid wil dat eigenaren energiebesparende maatregelen nemen. Als je je pand wilt verkopen of verhuren, moet je vóór de start van de huurovereenkomst of verkoopdatum een geldig energielabel hebben. Dit label vertelt potentiële huurders of kopers meteen hoe energiezuinig je pand is, nu en in de toekomst.
Energieklassen: van A tot G
Een energielabel is veel meer dan verplicht certificaat. Het geeft aan hoe energiezuinig je bedrijfspand is, op een schaal van A tot en met G. Een energielabel C betekent dat je pand al redelijk zuinig is, maar er is natuurlijk altijd ruimte voor verbetering. Verder geeft het energielabel allerlei belangrijke informatie over je gebouw. Er staat in vermeld welk energieprestatieadvies bedrijf het rapport heeft gemaakt, wat de oppervlakte is en wat het standaard energiegebruik voor verwarming is. Ook geeft een energieprestatie adviseur in het rapport advies met verbeterpunten voor je energielabel. Wil jij weten hoe je het energieverbruik van jouw bedrijfspand kunt verbeteren? Schakel dan een expert als Bedrijfsenergielabels in voor deskundig advies op maat.
De impact van de grootte van je bedrijfspand
Of je een energielabel moet hebben, hangt af van hoe groot je bedrijfsruimte is. Voor panden vanaf 50 m2 die je wilt verkopen of verhuren, heb je een geldig energielabel nodig. In de praktijk geldt dit voornamelijk voor gebouwen zoals winkels, scholen, ziekenhuizen en kantoren. Panden die groter zijn dan 100 m2 met minimaal 50% kantoorgebruik hebben vanaf 2023 minimaal energielabel C nodig. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor beschermde monumenten, religieuze gebouwen en bedrijfspanden voor opslag, zoals fabriekshallen. Publieke gebouwen van boven de 250 m2 moeten het energielabel zelfs zichtbaar ophangen.
Waarde van je bedrijf vergroten en de kosten verlagen
Het energielabel voor bedrijfspanden is 10 jaar geldig. Binnen deze periode hoef je bij herverhuur of verkoop niet per se een nieuw energielabel aan te vragen, tenzij je flinke energiebesparende maatregelen hebt genomen. Voorkom boetes door altijd een geldig energielabel te hebben. De ILT houdt dit goed in de gaten en kan met terugwerkende kracht een dwangsom opleggen van tienduizenden euro’s. Een geldig energielabel is verplicht maar aan de andere kant kan de waarde van je bedrijf vergroten en toekomstige kosten verlagen.
Een goed energielabel, zoals A, B, of C (het groene label), kan zelfs invloed hebben op de uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs. Banken doen hieraan mee. Ze financieren alleen panden vanaf energielabel C. Het vergroenen van vastgoed is niet alleen iets wat moet, het kan je ook geld besparen.