De warmtepomp: een duurzame investering

Zeker het afgelopen jaar is de noodzaak om te besparen op energie duidelijk geworden. De energieprijzen zijn flink gestegen. Maar het is natuurlijk niet alleen een geldkwestie, het is ook een stuk duurzamer wanneer je minder energie verbruikt. Dat is ook de reden dat de overheid het stimuleert om te investeren in duurzame energie. Eén van die mogelijkheden is het laten installeren van een warmtepomp. In dit artikel vertellen we meer over deze duurzame investering.  

Gedeeltelijk of 100% op je gasverbruik besparen

Een warmtepomp maakt gebruik van de warmte uit de buitenlucht, uit de bodem of uit ventilatielucht wat wordt omgezet in energie om je huis en water te verwarmen. Daarbij wordt wel elektrische energie verbruikt. Een volledig elektrische ofwel all-electric warmtepomp verbruikt geen gas en een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel, waardoor je nog wel gas verbruikt op piekmomenten en voor het verwarmen van water voor je keuken en badkamer. Het is ook mogelijk om een hybride warmtepomp als tussenstap te nemen en daarna volledig van het gas af te gaan. 

Warmtepomp en zonnepanelen combineren

Omdat een warmtepomp elektrische energie verbruikt, kun je een warmtepomp met zonnepanelen combineren. Als je dan ook nog eens elektrisch kookt, dan is het mogelijk om van je woning een nul-op-de-meter woning te maken. Laat wel een vakbekwame installateur met je meekijken voor de beste instellingen om het optimale rendement te halen uit de combinatie van de warmtepomp en zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan het programmeren van de warmtepompboiler om alleen overdag op te warmen. Met de juiste instellingen haal je uiteindelijk ook het meeste uit je investering.

Subsidie voor de warmtepomp

Als je gaat investeren in een warmtepomp, dan is het goed om te weten dat de overheid daar een handje bij helpt met de zogeheten InvesteringsSubsidie Duurzame Energie en energiebesparing die geldt voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen. Hiervoor komt jaarlijks een nieuw budget beschikbaar en de subsidie die je krijgt is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen. Dit kan uiteindelijk aanzienlijk schelen in de kosten voor deze duurzame investering.

Met het oog op de lange termijn kan een warmtepomp een goede investering zijn. Informeer bij een installateur naar de beste mogelijkheden voor jouw woning.   
  

Terug naar overzicht
  • Vragen

    We helpen u graag verder
  • Stuur een e-mail

    info@adviesfinanciering.nl
  • + 31 84 877-8572

    09:00 - 17:00
  • Formulier

    Vul ons contactformulier in!