Zakelijke hypotheek
Voor het kopen of verbouwen van bedrijfspand kan een zakelijke hypotheek worden afgesloten. Er kan een keuze gemaakt worden uit vele soorten hypotheken en er zijn een aantal verschillen met het afsluiten van een gewone hypotheek.
Een bedrijfshypotheek afsluiten
Het afsluiten van een hypotheek gebeurt natuurlijk niet zomaar. U probeert zich zo goed mogelijk te informeren en oriënteren. Advies Financiering biedt u een duidelijk overzicht van de mogelijkheden en probeert u zoveel mogelijk achtergrondinformatie te geven over alles wat met hypotheken te maken heeft.
Eigen inbreng
De meeste geldverstrekkers financieren maximaal 70% van de marktwaarde van een bedrijfspand. De marktwaarde is de waarde van het pand waarvoor het in een concurrerende markt verkocht zou moeten worden. U heeft met een zakelijke hypotheek dus niet het volledige aankoopbedrag bij elkaar om het bedrijfspand te kopen. U heeft ook eigen middelen nodig.
Looptijd
Meestal is de looptijd van een bedrijfshypotheek 20 tot 25 jaar. U dient de hypotheek met rente in deze tijd terug te betalen. Voor een zakelijke hypotheek voor een verbouwing geldt meestal een looptijd van 10 jaar. De looptijd van de zakelijke hypotheek hangt deels af van de afschrijvingstermijnen waarin de investering kan worden afgeschreven.
Hogere rente
De rente van een zakelijke hypotheek bestaat uit risico-opslag (ook wel debiteurenopslag genoemd) en basisrente. De risico-opslag is een extra rente die u betaalt bovenop de hypotheekrente. Vanwege de risico-opslag kan de rente van een bedrijfshypotheek hoger zijn dan die van een particuliere hypotheek.
Hoogte risico-opslag
De bank zal beoordelen of u aan uw betaalverplichtingen kunt voldoen. De geldverstrekker kijkt hierbij naar uw ervaring en kennis als ondernemer, uw financiële buffer en het aantal jaren dat uw bedrijf bestaat.